Zijn er voldoende laadpalen?

Door de veranderde regelgeving zal iedereen binnenkort met een elektrische wagen rijden. Maar zijn er wel voldoende laadpunten? Ontdek het hier.
Laadpaal 1

Vanaf 2026 moeten alle nieuwe bedrijfswagens verplicht uitstootvrij zijn en hetzelfde geldt voor alle andere wagens vanaf 2029. iedereen zal dus op termijn elektrisch gaan rijden, maar zijn hier wel voldoende laadpunten voor voorzien? Iedereen zal de batterij van zijn wagen namelijk moeten opladen. Dat kan aan een eigen laadpunt of aan een publieke laadpaal. Ook de minder gegoede mensen zullen met een elektrische auto rijden, maar zullen niet altijd over de middelen beschikken om een eigen laadpaal aan te schaffen of om op de parking van het werk bij te laden. Op dit moment zijn er in België ongeveer 7.300 laadpalen geïnstalleerd, maar we zullen er tegen 2030 zo’n 150.000 nodig hebben zodat iedereen vlot kan laden.

Ook vanuit Europa zal er sterk ingezet worden op het installeren van nieuwe publieke laadpunten. In een studie van Ernst & Young en Eurelectric (branchevereniging voor de Europese stroomsector) werd berekend dat er in 2035 65 miljoen laadpunten nodig zullen zijn in Europa om de 130 miljoen elektrische voertuigen van energie te voorzien. Het grootste deel (85%) zal thuis moeten worden voorzien. Het overige deel betreft de publieke laadpunten. Op dit moment groeit de elektrische vloot, mede door incentives van de overheid, beduidend sneller dan het aantal oplaadmogelijkheden. Het is raadzaam om tijdig de nodige maatregelen te treffen bij u thuis zodat u niet met oplaadproblemen wordt geconfronteerd wanneer u een elektrische wagen aanschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *