In Vlaanderen kan je tot meer dan €20.000 verdienen met zonnepanelen

Verdien geld met je zonnepanelen

Door te investeren in zonnepanelen zal je gemakkelijk enkele honderd euro’s gaan besparen op je energiefactuur, zeker wanneer je deze zou combineren met een thuisbatterij. We hebben hieronder een case studie opgesteld van een Vlaams gezin dat met een 14-tal zonnepanelen tot meer dan 20.000 euro kan verdienen.

Case studie: de aanpak van Leen & Michel

Leen en Michel, een koppel uit Herent, wonen samen met hun 3 kinderen en hebben een verbruik van circa. 5000 kWh elektriciteit. Omwille van de stijgende energieprijzen besloten ze om te investeren in 14 zonnepanelen (5.74 kWp)

Met een eigen verbruik van 30% bespaart hun gezin na één jaar al meer dan €1200 en dat door:

  • Zelfverbruik: door gebruik te maken van hun eigen groene energie zullen ze minder elektriciteit moeten aankopen van het net.
  • Een (kleine) vergoeding voor de injectie op het net. De elektriciteit die ze zelf niet meteen verbruiken wordt op het net geïnjecteerd met als gevolg een jaarlijkse vergoeding.
Gezin met één kind
Geld verdienen met zonnepanelen

Pure winst na 6 jaar

Al na 6 jaar zullen Leen en Michel hun investering in de zonnepanelen van Advanced Energy terugbetaald zien. Alle energie die hun zonnepanelen nadien zullen opwekken kan dus gezien worden als pure winst

Gezien zonnepanelen vandaag de dag een levensduur hebben van tot wel 30 jaar, zullen ze ongeveer 24 jaar gratis groene stroom opleveren. 

In combinatie met een thuisbatterij

Zonder thuisbatterij hebben Leen & Michel een zelfverbruik van 30%. Dit houdt in dat ze slechts 30% van de energie uit hun zonnepanelen zelf gebruiken. Door te investeren in een thuisbatterij zal hun zelfverbruik stijgen tot bijna 70%. Hierdoor zullen ze:

  • Na een jaar al meer dan €1705 besparen
  • Op termijn meer dan €36 776 winst maken
3 thuisbatterijen

Subsidies in 2023

Subsiedies voor zonnepanelen

Ook in 2023 zal je nog recht hebben op subsidies voor het installeren van zonnepanelen met een maximum van €750. Dit wordt als volgt berekend: 

  • 150 euro / kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp
  • Bijkomend nog 75 euro kWp van 4kWp tot 6kWp
Bovendien heb je via Fluvius ook recht op een retroactieve premie wanneer je je analoge teller omruilt. 
Installatie van zonnepanelen

Subsiedies voor thuisbatterijen

Bij het installeren van een thuisbatterij zal je ook in 2023 recht hebben op een premie. Deze premie zal maximaal €850 euro bedragen of 40% van je factuur incl. BTW. Dit wordt als volgt berekend: 

  • 150 euro / kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp
  • Bijkomend nog 125 euro kWp van 4kWp tot 6kWp
3 thuisbatterijen