Opgelet: vanaf 2023 worden je energiekosten anders berekend – het capaciteitstarief.

Blogfoto capaciteitstarief 2

Binnenkort zullen we, als alternatief voor fossiele brandstoffen, meer elektriciteit gaan gebruiken. Wanneer we allemaal op hetzelfde moment de elektrische wagen zouden opladen, de elektrische kookplaat, de wasmachine gebruiken en het huis elektrisch verwarmen zou dit het elektriciteitsnet enorm kunnen belasten. Mochten we dit doen zouden de distributienetbeheerders enorme investeringen moeten doen om het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden. Dat zou op zijn beurt de nettarieven, die voor ongeveer 40% van onze energiefacturen gelden, zwaar doen toenemen. Om dit te vermijden roept de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) vanaf januari 2023 het capaciteitstarief in het leven.

Op dit moment wordt je nettarief berekend op basis van de afname van het net in kWh. Als je een digitale meter hebt zal het jaarlijkse nettarief binnenkort gedeeltelijk berekend worden op basis van het gemiddelde van je maandelijkse verbruikspieken. Dit wordt het capaciteitstarief genoemd. Je zal dan minder gaan betalen voor iedere kilowattuur die je verbruikt, maar wel meer betalen wanneer je hogere stroompieken veroorzaakt. Op deze manier wil de VREG iedereen aanmoedigen om het net efficiënt te gebruiken en dus het verbruik te spreiden.

In de nieuwe berekeningswijze gaat de VREG op basis van maandelijks informatie, die afkomstig is van je digitale meter, de hoogste kwartierpiek opzoeken: de maandpiek. Op het einde van het jaar zal de VREG het gemiddelde nemen van deze waarden en op basis daarvan de effectieve netkost berekenen. Voor woningen die nog over een analoge meter beschikken zal er eveneens een nieuwe berekening gemaakt worden op basis van een vaste bijdrage die overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW (de minimumbijdrage voor gezinnen met een digitale meter).

De impact op uw energiefactuur is moeilijk in te schatten. Het wordt alleszins wel belangrijk dat u als consument het gebruik van elektriciteit beter aanpast om pieken te voorkomen, zeker wanneer u over grote verbruikers beschikt zoals bijvoorbeeld een elektrische wagen, elektrische boiler of warmtepomp.

Via de online simulator van de VREG kan je gaan berekenen wat de impact zal zijn op jouw energiefactuur. 

Lees meer op de website van de Vlaamse Overheid.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op of laat onderaan een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *